Myopie management

Tilroe Optiek Walstraat 81 Vlissingen 0118-412370

Wat is bijziendheid

Bijziendheid wordt ook wel myopie, of min-sterkte genoemd en houdt in dat iemand voorwerpen op afstand niet scherp kan zien.

Als iets dichtbij is, is het wel goed zichtbaar. Bijziendheid wordt vaak veroorzaakt door een oog dat in verhouding te lang is, waardoor het licht dat het oog binnenkomt niet precies op het netvlies valt, maar ervoor. Dit zorgt voor een onscherp beeld.

Lichtstralen breken voor het netvlies in plaats van erop. Myopie

Oorzaken van bijziendheid

Erfelijke factoren spelen hierbij een belangrijke rol, waarbij de kans op bijziendheid bij een kind hoger is als één of beide ouders ook bijziend zijn.

Wetenschappelijke studies onderzoeken momenteel welke genen precies verantwoordelijk zijn voor deze erfelijkheid.

Ook omgevingsfactoren beïnvloeden de kans op bijziendheid. Langdurig lezen (tablet, of kijken op de telefoon is ook lezen!), langer dan 30 minuten, vergroot de kans op bijziendheid.

Bovendien heeft uw kind een hogere kans op bijziendheid als hij of zij het leeswerk binnen 30 centimeter van het oog houdt.

Het is dus belangrijk om uw kind te stimuleren om een goede houding aan te nemen tijdens het lezen en ervoor te zorgen dat het leesmateriaal op een veilige afstand wordt gehouden om de kans op bijziendheid te verkleinen.

Bijziendheid symptomen

Als u één of meer van deze signalen herkent bij uw kind, is uw kind mogelijk bijziend: Klachten over hoofdpijn of ‘vermoeide ogen’; Moeite op school door het niet goed kunnen lezen van het bord; Dicht bij de televisie, computer of andere beeldschermen gaan zitten; Een boek heel dichtbij houden bij het lezen; Objecten in de verte niet goed kunnen zien; Veel knipperen; Veel in de ogen wrijven; De ogen vaak dichtknijpen.

Corrigeren van de myopie

Het dragen van een bril is de eerste stap in de behandeling van bijziendheid bij kinderen. Bij oudere kinderen kan naast een bril ook contactlenzen worden voorgeschreven. De snelheid van toename van de brilsterkte verschilt per kind en regelmatige aanpassing van de bril of contactlenzen zal nodig zijn om scherp te kunnen blijven zien. Zeker zolang het kind nog in de groei zit.

Risico’s van hoge myopie

Als uw kind bijziend (myopie) is, betekent dit dat de oogbol te lang is of het hoornvlies te sterk is gekromd, waardoor het beeld vóór het netvlies wordt geprojecteerd in plaats van erop, waardoor er wazig zicht in de verte ontstaat.

Bij de meeste mensen gaat myopie gepaard met een te lang oog, dat kan oplopen tot meer dan 30 millimeter. Als de ooglengte boven de 26 millimeter of de brilsterkte hoger is dan -6 dioptrie, spreken we van hoge myopie.

Dit kan leiden tot ernstige oogproblemen zoals netvliesproblemen, slijtageplekken en/of bloedingen in het oog en netvliesloslating. Het risico op deze problemen neemt toe met elke toename van de brilsterkte boven de -6 dioptrie.

Het is belangrijk om bijziendheid bij uw kind vroegtijdig op te sporen en te controleren, omdat deze oogproblemen vaak pas na het 40ste levensjaar optreden.

Myopie kan leiden tot blijvende slechtziendheid en de risico’s op deze aandoeningen nemen fors toe met elke toename van de brilsterkte boven de -6 dioptrie.

Het laten laseren van de ogen om een minder hoge bijziendheid te krijgen, voorkomt deze netvliesproblemen op latere leeftijd niet.